Sponsors

Nieuwe privacywet

1 mei 2018 22:30


Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Ook wij als voetbalvereniging hebben te maken met het verwerken van persoonsgegevens, en willen graag voor die tijd alle zaken omtrent deze wet op orde hebben.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming, in de volksmond ook wel de nieuwe privacywet genoemd, geldt vanaf 25 mei. Dat gaat ook sportverenigingen nadrukkelijk aan. Niet voor niks werd op Sport.nl/Voorclubs en door veel sportbonden al uitgebreid gecommuniceerd over de wijzigingen en werd clubs de weg gewezen naar een uitvoerig stappenplan om een en ander te regelen. Toch zijn er nog best veel sportverenigingen die op dit vlak nog maar weinig stappen hebben gezet. “En clubs moeten echt allemaal iets doen!”

In een eerder overzichtsartikel over de AVG op Sport.nl/Voorclubs komt nog eens alle beschikbare informatie aan de orde die sportclubs kan helpen om passende maatregelen te nemen in de aanloop naar 25 mei. Daarin wordt onder meer gelinkt naar enkele stukken van juristen van CMS waarin kernpunten van de AVG nader worden uitgelegd. NOC*NSF heeft in samenwerking met een groot aantal sportbonden nagedacht hoe sportverenigingen zo goed mogelijk te ondersteunen op het gebied van de AVG. Daaruit is ook een stappenplan voortgekomen, opgesteld door de stichting AVG voor Verenigingen.

‘Het is een inspanningswet’
Deze voorlichting ten spijt, meldden twee weken geleden verscheidene media dat nog maar weinig sportclubs in actie zijn gekomen. “Veel clubs zijn in de veronderstelling dat ze weinig hoeven te doen, dat het hen niet aangaat”, zegt Daan Hoogendijk, verenigingsspecialist van de stichting AVG voor Verenigingen. “Maar die clubs hebben het echt bij het verkeerde eind! Deze wet is zo algemeen opgezet, dat clubs echt zelf iets moeten doen om aan de regels te voldoen. Het is een inspanningswet met resultaatverplichting, je moet in actie komen.”

Een voorbeeld
Hoogendijk haalt een voorbeeld aan om zijn argument kracht bij te zetten. “Neem nu het feit dat een jeugdlid van een club een pinda-allergie heeft. De ouders hebben dat ooit gemeld aan de club om eventuele vervelende incidenten te vermijden en de club heeft dat ergens vastgelegd. Dat soort informatie moet onder de nieuwe regels veilig zijn opgeslagen zodat derden er niet zomaar bij kunnen. En de club moet ook goed aantonen dat het zich heeft ingespannen om deze informatie te beschermen.”


Regels omtrent foto’s
En ander heet hangijzer binnen het gehele thema AVG zijn foto’s. “Elke club gebruikt foto’s, op de website of in een clubblad, noem maar op. Maar wil je straks bijvoorbeeld een foto van een minderjarig clublid gebruiken, dan heb je daar expliciet toestemming van de ouders voor nodig. En dat moet je kunnen aantonen. Elke sportclub zal dus een keer een rondje langs de ouders moeten maken en ze voor toestemming laten tekenen.”

Aan de slag
De veelgehoorde ingangsdatum van de AVG van 25 mei komt snel dichterbij. Dat is een goede reden om aan de slag te gaan, maar hoeft niet tot paniek te leiden, benadrukt Hoogendijk. “Het is ook niet zo dat verenigingen al het werk exact op 25 mei afgerond en honderd procent in orde moeten hebben. Maar je moet een start gemaakt hebben, je moet kunnen laten zien dat je er serieus mee aan de slag bent gegaan. Daarom moeten clubs er nu aan beginnen.”

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen moeten wij als vereniging actie ondernemen. Wij vragen alle leden een toestemmingsverklaring in te vullen, en aan onze vrijwilligers vragen we om een geheimhoudingsverklaring in te vullen. We hopen op jullie medewerking en zien de ingevulde formulieren graag tegemoet. 

Ingevulde formulieren kunnen worden ingeleverd:

  • Achter de bar
  • In de brievenbus (Bredeweg 12, 6668 AS Randwijk)
  • Via de mail: secretaris@emm-randwijk.nl
Bedankt voor jullie medewerking.
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!